10 zen-tips för att varva ner i huset och i trädgården

Det är inte alltid så lätt att varva ner efter en stressig dag. Vill du ha några tips för att varva ner? Dessa zen-tips hjälper dig att komma till ro i huset och i trädgården.

Att varva ner inomhus

  1. Köp krukväxter till hemmet, de hjälper till att rena inomhusluften på ett naturligt sätt. En hälsosam inomhusluft är positivt för både hälsan och humöret.
  2. Känner du till begreppet sömnhygien? En god sömnhygien innebär att du ser till att göra sådant som är positivt för sömnkvaliteten, exempelvis genom att undvika kraftig ansträngning innan du lägger dig. Det är också viktigt att du inte tar med dig mobilen, surfplattan och datorn till sovrummet, de gör att du somnar senare och de hämmar kroppens utsöndring av melatonin.
  3. Unna dig själv en stunds egentid varje dag. Undvik alla vardagssysslor en halvtimme och sätt dig tillrätta i soffan med en kopp te och en god bok eller koppla av med något annat.
  4. Vilken är dagens mest stressande ögonblick? Det är när man har bråttom och måste gå och inte hittar nycklarna med sömndruckna ögon. Gör det lätt för dig själv och lägg viktiga saker på en fast plats. På så sätt börjar dagen med ett stressmoment mindre.
  5. Nästa tips är egentligen självklart: Att äta hälososamt är det viktigaste skyddet mot stress. Grönsaker, baljväxter och fullkornsbröd ger dig energi som räcker hela dagen. Kaffe, socker och alkohol däremot gör att energin pendlar upp och ner.

Varva ner i trädgården

  1. Trädgården är den perfekta miljön för att glömma vardagens besvär för en stund. Gå ut, ta ett djupt andetag i den friska luften och njut. Genom att vara medveten om de subtila förändringar som årstiderna för med sig kan det bli lättare att få perspektiv på de vardagliga problemen.
  2. Vad kan väl vara mer avkopplande än att ta en tupplur i skuggan en vacker sommardag. Lägg dig tillrätta med några kuddar under ett träd eller terrasstaket och dröm dig bort.
  3. Motionera utomhus. Man behöver inte nödvändigtvis ta en springtur i skogen för att varva ner, det går lika bra att simma, göra yoga eller till och med att arbeta i trädgården.
  4. Inred en hörna där du kan tänka igenom saker och ting. Det finns inget som är så idylliskt som en charmig gunga under ett träd, men tänk på att det är din trädgård och att det är du som ska trivas där. Du ska alltså planera den efter dina behov och önskemål.
  5. Gör terrassen till en del av bostaden. Genom att skydda terrassen mot regn och vind, och att inreda den på ett praktiskt och inbjudande sätt skapar man ett extra rum där man kan umgås med familj och vänner. Att tillbringa tid utomhus gör dig gott.

Beställ vår inspirationsbroschyr

Låt dig inspireras av alla våra lyckade projekt och läs om vårt utbud av modeller och tillval. Ladda ner den digitala broschyren här!